©koda zmieni swój wizerunek i przestawi się na tanie auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek
    L&K
    • 2005
    • 1078

Voltar dobrze mówi
    Weźcie też pod uwagę, że np. na briskoda połowa postów w dziale O2 dotyczy RSek :!: I co, teraz skoda miałaby obciąć wyposażenie, żeby się zrobić marką "gorszą", to na zachodzie straci bardzo dużo klientów.
    Polska to nie cała europa
    Zamieszczone przez AdamB
    - metalik w GVI kosztuje 1440zł a w OII 1850zł
    -Bi-xenony w GVI - 2930zł , a w OII xenony 3300zł dla Elegance
    to porównaj ceny
    tempomatu(1860 vs 900), otwieranego dachu (4590 vs 3500)
    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez tomek
      Polska to nie cała europa
      dokładnie, w Europie Skoda nie jest tak popularna jak u nas
      przeglądanie for dotyczących danej marki daje tego słaby obraz
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Skoda Octavia - na 2 miejscu sprzedazy w Szwajcarii. Marka postrzegana jest bardzo dobrze a cenowo jest to najdrozsza marka z tych tanich ... Sprzedaje sie tam glownie topowo wyposazone wersje , glownie kombi, 4x4 , Scout - Szwajcarzy uznali Octe za swietna alternatywe dla Subaru

Ponadto UK - sprzedaz ciagle rosnie , postrzeganie marki zmienia sie ale ciagle uznawana jest za tania marke , ida za tym takze ceny

Niemcy - ogromna popularnosc ale we wschodnich landach, w zachodnich duzo mniej co wiaze sie z wieksza sila nabywcza i przyzwyczajeniami

No i oczywiscie panstwa bylego Ukladu Warszawskiego - popularnosc ogromna

Na wielu rynkach Skoda nie jest wogole oferowana np USA co dla znawcow motoryzacji stamtad jest powodem niezadowolenia gdyz woleliby kupic tansza wersje VW niz wiele innyh aut np koreanskich czy nawet japonskich ktore na rynku tam akurat sa.

Co jest jeszcze rynkiem Skody , Chiny ? panstwa na wschod od Wisly, Indie ( jako Laura ) i chyba tyle ... PS Kiedys widzialem w Egipcie nowke Octavie. Wygladala jak niesamowicie luksusowy samochod przy tym zlomie co dookola jezdzil.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• tomek
          L&K
          • 2005
          • 1078

Zamieszczone przez voltar
          glownie topowo wyposazone wersje , glownie kombi, 4x4 , Scout
          dlatego nikt nie zabije kury która znosi złote jajka :szeroki_usmiech .
          Jeszcze raz proponuję przeczytać ten artykuł i zwrócić uwagę na to co jest cytatem słow tego prezesa, a co bełkotem szukającego sensacji dziennikarzyny :szeroki_usmiech
          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

no i tym optymistycznym akcentem możemy zakończyć w oczekiwaniu jak będzie w rzeczywistości
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• voltar
              L&K
              • 2009
              • 1107
              • Octavia II (1Z3)
              • BZB 1.8 TSI 160 KM

tomek : : Wiem ja rozumiem. Artykul dowodzi raczej ze nie będzie rewolucyjnych zmian w ofercie Skody. Flagowym okretem pozostanie Octa, najwiekszym i najlepiej wyposazonym Superb kombi a VW pewnie bedzie konskwentnie budowal pozycje marki na zasadzie Przemyslane rozwiazania / tanio postrzegana marka / dobry stosunek ceny do jakosci czy wyposazenia / simply clever i tepe i tede
              Zreszta nalezalo by dodac bo wszyscy mowia o cenach aut i wychodzi ze Skoda nie taka tania ale trzeba popatrzec tez przez przyzmat innych kosztow. Auto sie uzytkuje w sumie raczej przez jakis dluzszy czas wiec : serwis, koszty ubezpieczen i tutaj Skoda juz wygrywa z takim VW nawer jezeli koszt zakupu taki sam.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Skoda Octavia - na 2 miejscu sprzedazy w Szwajcarii.
                szok, można gdzieś zobaczyć te statystyki :?:
                za który to rok :?:
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• voltar
                  L&K
                  • 2009
                  • 1107
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Mówie o statystykach za 2009 i 2008 rok. 2010 sie jeszcze nie skończył więc niewiem jak będzie. W każdym razie sam przeżyłem szok jak kiedyś stojąc na ulicy w Interlaken zobaczyłem 5 Octavii skręcajacych na tym samym skrzyżowaniu jedna za druga Wszystkie były w kolorze srebrnym i nie był to żaden umówiuony rajd
                  Oczywiście nie jest tak w całej Szwajcarii - jak pojedziesz do kantonu blisko włoskiej granicy to królują tam Włosi i Alfy ..
                  Skoda po 2004 roku zainwestowala duza kase w rynek szwajcarski. Jest duza siec serwisowa w calym kraju, reklama , nacisk na wysoka jakosc i to zadzialalo. A maja sie o co bic , tam naprawde zarabiaja naa tych autach. Jak powiedzialem kumplowi Szwajcarowi ile dalem w PL za nowa Octe to nie chcial wierzyc.

"Skoda was the only new entrant on the list of the top ten best-selling cars in Switzerland in 2009 while Fiat slipped out of the list of best sellers."

Car Make & Model … Number of Cars Sold in Switzerland in 2009

VW Golf … 9,726
                  Skoda Octavia … 7,704
                  Audi A4 … 5,589
                  BMW 3 Series … 5,426
                  Audi A3 … 4,396
                  VW Passat … 4,232
                  Fiat 500 … 4,136
                  Ford Fiesta … 3,945
                  Peugeot 207 … 3,893
                  VW Polo … 3,775
                  VW Tiguan … 3,648
                  Mini Mini … 3,647
                  Honda Jazz … 3,581
                  VW Touran … 3,440
                  Renault Clio … 3,420
                  Ford Focus … 3,403
                  Renault Mégane … 3,256
                  BMW 1 Series … 3,206
                  Opel Corsa … 3,142
                  Seat Ibiza … 3,031

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

voltar, niezłe :!:
                    ale też odetchnąłem, bo źle zrozumiałem, że Skoda miała by być drugą pod względem sprzedaży marką na tamtejszym rynku
                    bardzo ciekawe

tyle, że to nie demoludy i Szwajcaria nakręcają sprzedaż w Europie, przynajmniej na razie

ktoś wspomniał o Chinach, wprawdzie do Europy daleko, ale tutaj jest chyba MEGA potencjał, jeśli kiedyś tam znormalnieje to pewnie wykupią wszystkie Skody

będę śledził tę Szwajcarię, z tych statystyk wynika, że wzrost rok do roku był niewielki (0,1%) ale skoro O2 jest tam tak popularna to ciekawe jak zareagują na lifting

[ Dodano: Sro 08 Wrz, 10 20:41 ]
                    ACEA ma fajne statystyki, ale albo ja się nie mogę dogrzebać, albo nie robią interesujących mnie rozbić - na kraje, co jednak jest trochę dziwne :?

[ Dodano: Sro 08 Wrz, 10 20:43 ]
                    ciekaw jestem co nimi kieruje, czy uważają, że Skoda to jakiś super samochód, czy jakieś zupełnie inne względy, szkoda, że się nie dowiem :x
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez szkoda
                      ciekaw jestem co nimi kieruje, czy uważają, że Skoda to jakiś super samochód, czy jakieś zupełnie inne względy, szkoda, że się nie dowiem
                      Na stronie Skody masz mini analize dlaczego wybierali ten model auta.
                      Natomiast rozmawiajac ze Szwajcaramii na ten temat moge wywnioskowac po prostu ze uwazaja wysoka cene Skody za uzasadniona gdyz jest to VW .
                      Na 1 miejscu best sold cars jest jak widzisz Golf wiec maja zapewne tez takie upodobania podobne do Polakow, lubia auta niemieckie choc samych Niemcow juz nie VW raczej nie ma podobnego auta w ofercie jak Octa 4x4 , Scout itp wiec po prostu idealnie trafili w rynek. Octa wypracowujac dobra opinie pociagnela reszte oferty i sprzedaz Roomstera, Fabii i Yetii takze rosnie. Superb chyba odstaje w sprzedazy choc takze sie go widuje ale w tej klasie ma spora konkurencje i czasami nie wyglada na tak duze auto gdy pod hotelem stoi w towarzystwie Audi A8 albio jakiegos S classe.

Bardzo dobrze tez reaguja na FL. Pracuje tam od roku i naprawde duzo juz FL jezdzi po drogach. Moze nawet wiecej niz wersji przed FL.

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

szkoda a moze stwierdzili ze to jest dobrze wykonany samochód w dobrej cenie? ile mozna jezdzić vw, audi czy mercedesami? czas na skode
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• voltar
                          L&K
                          • 2009
                          • 1107
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Szwajcarska reklama Octy : http://www.youtube.com/watch?v=PShqtHP9FpA

Tutaj częściowe tłumaczenie

Typowym przykładem tej filozofii jest internetowy spot reklamowy ©kody zatytułowany „Stworzona dla Szwajcarii”, w którym ojciec odwozi samochodem do szkoły swoją córeczkę. Dziewczynka jest niezwykle dociekliwa i bombarduje swojego ojca pytaniami w rodzaju: „Czy to prawda, że Szwajcaria nie ma morza?”. Jednym z kolejnych pytań jest „ Czy to prawda, że w Szwajcarii w ogóle nie produkuje się samochodów?”, na co ojciec uśmiecha się i mówi, że nie ma takiej potrzeby, bo doskonałe, bezpieczne samochody są specjalnie sprowadzane do Szwajcarii z Czech

I tu tez jest odpowiedz dlaczego : Skoda Octavia 1.8 TSI 4x4 Swiss Adventure 2009

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• tomekc
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 128

Brr... Schwyzerysch(czy jak się to pisze). Paskudne do rozumienia przy mojej znajomości niemieckiego.

A co do Szwajcarów- o ile ich poznałem to są to ludzie rozsądni. Więc nie dziwi mnie 2 pozycja octavii za golfem

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

to jest niezłe http://www.youtube.com/watch?v=fmQ6i...eature=related

Komentarz

• PiotrekDK
                                Elegance
                                • 2007
                                • 798
                                • Seat

Zamieszczone przez tomekc
                                Brr... Schwyzerysch(czy jak się to pisze). Paskudne do rozumienia przy mojej znajomości niemieckiego.

A co do Szwajcarów- o ile ich poznałem to są to ludzie rozsądni. Więc nie dziwi mnie 2 pozycja octavii za golfem
                                jakis czas temu rozmawialem z jednym szwajcarem, podwozilem go moja RS-ka i mowil mi ze u nich Octavia jest na pierwszym miejscu sprzedarzy samochodow 4x4
                                ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                                mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• 1,9tdi105AT
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 1

Jak się postawi koło siebie Nowe Polo i Nową Fabię to pod maską Fabii znajdziecie więcej znaków VW niż w Polo. :wink:

Komentarz

• Tuff
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 8

Nie wiem jak w Polsce, ale w Holandii Golf VI jest ładnych parę tysięcy € droższy niż Octavia, m.in. dlatego wybrałem Octavię :P Niby podstawowa wersja golfa nie jest dużo droższa, ale tam nie ma kompletnie nic, a za każdą opcję trzeba słono płacić.

Komentarz

• tomek
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1078

A proponuję spojrzeć jeszcze na listę opcji octy w szwajcarii, tam jest o wiele bogatsze standardowe wyposażenie :!:
                                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Misiekoctavia
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 891

Być może kusi ich Scout i Octavia 4x4. A, że cena w miarę rozsądna i kufer większy niż w Golfie to się kuszą na takie auto.
                                        Co do Skody jako taniej marki. Podejrzewam, że zbytnio nie odczujemy tego, że zacznie ona być tanią marką. Poprostu będzie mniej rozwijana. Nikt tu nie mówi o wycofywaniu obecnych opcji z cennika. Może być tak, że nie będą dochodzić nowe, a nowinki techniczne będą wprowadzane z dużym opóźnieniem albo wogóle. Co do nowych modeli to zgadzam się, że nie ma co liczyć na coś bardziej awangardowego niż Superb. On myślę zostanie flagowym modelem.
                                        Ciekawe tylko co zrobią z OIII. Czy będzie to metamorfoza w stylu Golfa VI czy może dadzą nową budę do starej technologi :roll:

Komentarz

• entranger
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 71

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                          Cieszymy się z sukcesów ©kody, ale nie możemy sami się osłabiać
                                          Jak zywo przypomnialo mi sie oswiadczenie Ericha Honecker'a, ze w razie potrzeby Nationale Volksarmee pomoze bratniemu rzadowi w Warszawie. Dla Niemcow widac nadal Czechy i Polska sa jedynie Osteuropa.

A marki skoda mi zal, bo dobrze sie zapowiadala i Bracia Czesi udowadniali, ze sa w stanie zrobic dobra oferte za atrakcyjna cene.

Skoda Octavia II 1.9TDI BXE 77kW

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez entranger
                                            A marki skoda mi zal, bo dobrze sie zapowiadala i Bracia Czesi udowadniali, ze sa w stanie zrobic dobra oferte za atrakcyjna cene.
                                            z tymi Czechami to lekka przesada, nie wiem co oni tam wnieśli do Skody poza logo marki na dobrą sprawę
                                            żadnej mysli technicznej raczej nie widzę, jako i dizajnerskiej zdaję się
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kateb
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 32

Zamieszczone przez tomek
                                              A proponuję spojrzeć jeszcze na listę opcji octy w szwajcarii, tam jest o wiele bogatsze standardowe wyposażenie :!:
                                              Nie porównujcie Szwajcari do innych krajów zachodnich, a nawet do nas. Słyszałem, że tam mają jakiś podatek od luksusu i za dodatki im dodatkowo liczą (pewnie dlatego wszystko co sie da wliczają do standardu), albo jakoś tak. Dlatego ludzie jeżdżą starymi samochodami jak w Polsce, albo kupują coś z klasy średniej.

I jeszcze te paskudne winiety na cały rok (150 PLN!!! ) przy przeraczaniu granicy i wąskie autostrady i słynne szwajcarskie mandaty. Normalnie szwajcaria to kraj zniewolenia zwykłego obywatela, chyba tylko banki tam się jakoś trzymają.

Komentarz

• westwi78
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2940

z tymi Czechami to lekka przesada, nie wiem co oni tam wnieśli do Skody poza logo marki na dobrą sprawę
                                                w superbie ponoć twindoor to czeski patent i tylko to

Komentarz

• voltar
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1107
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez tomek
                                                  Tuff pisał o rynku holenderskim a na szwajcarski sprzedaja sie najlepiej wypasione wersje, glownie kombi 4x4 i Scouty i jest tego na tyle duzo ze daje Octavii drugie miejsce w sprzedazy aut. Przeciez to wszystko pisze w przytoczonych artykulach wiec nie ma sie co domyslac jak jest.

[ Dodano: Pią 10 Wrz, 10 10:16 ]
                                                  Zamieszczone przez westwi78
                                                  Czesi maja swoje centrum rozwojowe ktore wymysla rozwiazana dla calej grupy. To plus marka Skoda ktora zakupil VW , zaklady oraz pracownicy to ich obecny wklad.

[ Dodano: Pią 10 Wrz, 10 10:18 ]
                                                  Zamieszczone przez kateb
                                                  Nie porównujcie Szwajcari do innych krajów zachodnich, a nawet do nas. Słyszałem, że tam mają jakiś podatek od luksusu i za dodatki im dodatkowo liczą
                                                  Przeciez nie porownujemy tylko piszemy gdzie sie Skoda sprzedaje dobrze.
                                                  O podatku od luksusu nie slyszalem.

[ Dodano: Pią 10 Wrz, 10 10:19 ]
                                                  Zamieszczone przez Misiekoctavia
                                                  się, że nie ma co liczyć na coś bardziej awangardowego niż Superb. On myślę zostanie flagowym modelem
                                                  to nie Superb jest flagowym modelem Skody tylko Octavia ...

Komentarz

• daneczek76
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 3642
                                                    • Toyota

Zamieszczone przez westwi78
                                                    wszystkie projekty nadwozia Skód to też z pod deski kreślarskiej Czechów.

Ja osobiście nie rozumiem koncernu VW jeśli Skoda zabiera rynek konkurencji to ja bym się cieszył części i silniki się sprzedaj biznes się kręci VW także ma zysk procent aut koncernu VAG sie zwiększa i według zamierzeń koncernu faktycznie stanie się największym koncernem samochodowym.. A że jakiś tam procent zabrała też VW to na prawdę nic nie zmieni i tak VW raczej pozycje na rynku ma już ugruntowioną.

[ Dodano: Pią 10 Wrz, 10 11:15 ]
                                                    to nie Superb jest flagowym modelem Skody tylko Octavia ...
                                                    błąd jednak Superb jest flagowym.
                                                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...